Az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió számára kihívást jelent. Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága ma elfogadta azt a javaslatot, amely garantálja az Unióba érkező brit állampolgárok számára a vízummentes beutazást. 

Az új szabályoknak köszönhetően az uniós polgároknak sem kell vízumot igényelniük a szigetországba történő beutazás során, amennyiben az nem haladja meg a három hónapot. Ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik az Unióból, az említett szabályok március 30-án lépnek életbe. Abban az esetben viszont, ha a brit EU-tagság március 29-én esedékes megszűnéséig sikerül életbe léptetni a Brexit feltételrendszeréről szóló egyezményt a szabályok az átmeneti időszakot követően lesznek érvényesek.

Csáky Pál néppárti árnyék-jelentéstevő a szavazást követően hangsúlyozta: „mindenki számára világos, hogy a Brexit utáni időszak sem az Unió, sem az Egyesült Királyság számára nem lesz egyszerű. Éppen ezért tartottuk fontosnak a jelentés megszavazását, biztosítva ezáltal a briteknek és az EU állampolgárainak ez egyszerűbb utazást, megkönnyítve a mindennapi életet.

--

Forrás: Csáky Pál EP-képviselői irodájának közleménye