Hétfőn, szeptember 24-én tárgyalja az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a párkányi hulladék-feldolgozóval kapcsolatos beadványt. Bolya Szabolcs, az MKP Érsekújvári járási elnöke a Brüsszelbe utazó küldöttség tagjaként tájékoztatott.

Bolya Szabolcs, Farkas Iván és Szigeti László (a Magyar Közösség Pártja megyei képviselői a párkányi körzetből), Környi Zoltán (az MKP Párkányi Helyi Szervezete elnökségi tagja) Zoltai Dániellel, Komárom-Esztergom megye képviselőjével ez év márciusában sajtótájékoztatón ismertették, hogy miután a párkányi városi testület az ún. „Green Park Štúrovo” nevű beruházással kapcsolatban nem vette figyelembe a helyi polgárok tiltakozását (a tiltakozó petíciót közel nyolcezren írták alá), európai szinten is továbbviszik az ügyet.

Úgy látják, hogy ez a tervezet ellentétes Szlovákia és Magyarország, valamint az EU környezetvédelmi szabályozásával, ezért azt kérik, hogy az Európai Parlament vizsgálja meg, miszerint ez a beruházás összhangban van-e a környezetvédelemre vonatkozó európai irányelvekkel.

Az MKP küldöttsége a brüsszeli meghallgatáson: Farkas Iván, Bolya Szabolcs, Lukovics Tamás (az MKP párkányi polgármesterjelöltje) és Környi Zoltán lesz. Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője az EP Petíciós Bizottságának alelnökeként is ott lesz a tárgyaláson. Csatlakozik hozzájuk Zoltai Dániel Komárom-Esztergom megye képviselője is.

A helyzetismertetésre kapott időt a párkányiak és az esztergomiak egyenlő részben osztják el. Valamennyien azt szeretnék, hogy Párkány és környéke a két évtizeden át eredményesen fejlődő turizmus, nem pedig a környezetszennyezéssel járó hulladékgazdálkodás útján haladna tovább. (on/felvidek.ma)