A csallóközi Ekelen ünnepi szentmise keretében adták át kedden este a felújított Szent Ágoston-plébániatemplomot. A munkálatok a magyar kormány és a Nagyszombati Egyházmegye támogatásával valósultak meg.

A plébániatemplom ünnepélyes átadására éppen Szent Ágoston püspök emléknapján került sor. A templom két év után végre ismét megtelt hívekkel. Kiss Róbert római katolikus püspöki helynök üdvözölte a hálaadó szentmise főcelebránsát, Orosch János nagyszombati érseket, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt, Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártjának elnökét, Fekete Ivett ekeli polgármestert és Tanító Viktória református tiszteletest. A szentmisét számos további egyházi méltóság közreműködésével tartották, köztük volt György Ferenc ipolybalogi atya és Balla Gáspár plébános, Ekel szülötte is. Kiss Róbert részletesen ismertette a felújítási munkálatokat, melyek nyomán a mennyezet mellett a templom belső tere, a lépcsők és a padok is megújultak.

A hálaadó szentmisét a Mária Rádió is közvetítette. Fekete Ivett polgármester jelképes ajándékokkal, festmények átadásával is köszönetét fejezte ki.

A magyar kormány 34 millió forinttal támogatta az ekeli templom megújulását. Soltész Miklós államtitkár portálunknak nyilatkozva elmondta: „Csodálatos érzés itt lenni. Bár hétköznap van, a templom megtelt, a szentmise után felcsendült a magyar himnusz, valamint annak elődje, a Boldogasszony Anyánk is. Ez is mutatja, hogy nekünk, Kárpát-medencei magyaroknak érdemes közösen cselekednünk a megmaradásunkért, a kereszténységért, a hitünkért. Jól látható, hogy mindezért egész Európában nehéz küzdelem folyik. Hála Istennek, Közép-Európa nemzeteinek – köztük a magyarok, a szlovákok, a lengyelek – összefogásával ez a küzdelem sikerre vezet majd. Úgy gondolom, ebben sokat segít keresztény templomaink helyrehozatala is.”

Összefutnak a hitélet és a közélet útjai? – kérdeztük Menyhárt József MKP-elnököt, akit egykori cserkész mivoltában is köszöntöttek az ekeli templomban. „Aki egyszer cserkész, mindig az marad. A felvidéki közösség nagy része katolikus, az, ami itt történik, a megújulás kezdete is. Rengeteg olyan szakrális katolikus emlékmű van, melyek mindennapi életünk részei – hitünket megélni alapvető igény és feladat. Köszönjük a magyar állam segítségét, de ehhez a sikerhez elsősorban az ekeliek hite kellett, és ennek eredményét most a templom újraszentelésével közösen éltük meg” – mondta a Magyar Közösség Pártjának elnöke.(on/felvidek.ma)