Zoboralján a helyi önkormányzatok, a Csemadok alapszervezetei és az MKP helyi szervezetei a magyarlakta községekben rendszeresen megemlékeznek nemzeti ünnepeinkről.
Kolonban 2015. március 14-én a helyi kultúrházban ünnepelték az 1848/49-es forradalom kitörésének 167. évfordulóját a gímesi alapiskola tanulói és a koloni Zobor Hangja Vegyeskar közreműködésével.

A nagycétényi ünneplők a tavaly felszentelt emlékoszlopnál emlékeztek meg a szabadságharc kitöréséről. A helyi alapiskola tanulói mellett a női- és férfi éneklőcsoport is fellépett. Az emlékműsor a himnusz eléneklésével ért véget.

Március 15-én több Nyitra-vidéki községben került sor megemlékezésre. Nyitracsehin a szentmisét követően tartott közös megemlékezést a Zoboralji VIA NOVA ICs és a Csemadok Alapszervezete.
A pogrányi temetőben álló háborús emlékműnél a Csemadok alapszervezete, valamint a Magyar Közösség Pártja Pogrányi Helyi Szervezete tartott közös megemlékezést.
A gímesi kultúrházban a helyi Csemadok alap- és az MKP helyi szervezetének összefogásával idézték fel a forradalom kitörésének pillanatait a Gímesi Amatőr Színjátszócsoport tagjai. Az emlékműsorban a helyi alapiskola tanulói, a Ghymes Vegyeskar, valamint a Villő Hagyományőrző Csoport is szerepet kapott.