Erős gazdasági lábakon álló, öntudatos közösséggé kell tenni a felvidéki magyarságot, mert az ilyen közösség meg tudja tartani magát - jelentette ki Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a Gombaszögi Nyári Táborban pénteken. 

Menyhárt, aki egy évvel korábban is vendége volt a tábornak, a fórumon összefoglalta az azóta eltelt egy év fontosabb eseményeit, illetve az elért eredményeket. Rámutatott: az MKP-nak az elmúlt időszakban sikerült kitörési pontot találnia a szlovák ellenzéki pártok irányába, azok nyitottak a velük történő együttműködésre, ami megyei szinten már működik. Hozzáfűzte: egyelőre azonban még kérdéses, hogy a szlovák jobboldal mennyire tudja majd magát megfogalmazni s a szlovák ellenzéki pártok a 2020-ban esedékes parlamenti választás után képesek lesznek-e maguk között megegyezni.

Menyhárt József beszélt a Felvidék gazdasági fejlesztési tervének - a Baross Gábor Tervnek - a magyar kormány támogatásának segítségével megvalósított első szakaszának eredményeiről, illetve az ugyancsak magyar támogatásból elindított óvodafejlesztési programról is. Előbbi kapcsán rámutatott: annak megvalósításába sikerült bekapcsolni a fiatal nemzedékeket is, és közben már meghatározásra kerültek a terv folytatásának csapásirányai is. "Egy stratégia mentén haladunk tovább" - mondta a politikus. Hangsúlyozta: minden olyan erőt fel kell használni, ami hozzásegíthet a felvidéki magyar közösség megmaradásához, amely támogatásként jelentősen többet kap Magyarországról, mint szlovák költségvetési forrásokból. Megjegyezte: e tekintetben a felvidéki magyar közösségnek nem szabad azzal megelégednie ami jut, hanem annyit kell kérnie amennyi neki a szlovák államtól jár. Rámutatott: az elmúlt évben a Magyarországról érkező támogatások után befizetett ÁFA is magasabb összeg volt, mint például a szlovák kormány kisebbségi kulturális alapjának teljes összege.

Menyhárt József az asszimiláció jelenségéről szólva leszögezte: a felvidéki magyarságot egy erős gazdasági lábakon álló, öntudatos közösségé kell tenni mert akkor képes lesz arra, hogy megtartsa magát. Hozzátette: az ország lakosságának jelenleg 8,5 százalékát kitevő felvidéki magyarság tíz évente átlagban 30-50 ezres létszámfogyatkozást szenved, ennek megállításához pedig arra is szükség lesz, hogy egységesen lépjen fel és egységes parlamenti képviselete legyen.

"Hosszú távon el kell érnünk, hogy a szlovákiai magyarságnak egységes politikai képviselete legyen" - jelentette ki Menyhárt József, megjegyezve: nem maradhat meg a gyűlölködés, mert az nagy kárt okozna a közösségnek, ahelyett azon kell gondolkodni, hogy merre tovább.

Forrás: MTI/ma7.sk, fotók: Oriskó Norbert