Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján megkoszorúztuk Petőfi Sándor pozsonyi szobrát. Az MKP Országos Elnöksége nevében Berényi József és Németh Gabriella koszorúztak. Bárdos Gyula a Csemadok-nevében koszorúzott.

Az ünnepség szónoka Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke volt. Beszédében hangsúlyozta: "A Magyar Kormány nemzetpolitikájának alapvető célja: a magyarság megmaradása. Nem akarunk más jogokat, csak olyanokat, melyek járnak Európa más népeinek, Dél-Tirolban, Katalóniában, Flandriában az őshonos kisebbségeknek. Ezért is üdvözöljük az MKP által kidolgozott területi és személyi elvű önkormányzati modell tervezetét, amely biztosítaná a magyarság megmaradását, gyarapodását.
Kiemelten fontosnak tartjuk a Magyar Közösség Pártja és a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság által összeállított Baross Gábor Tervet, mely a Felvidék gazdasági fejlesztését tűzi ki célul, hiszen a magyarság megmaradása gazdasági kérdés is." (Beszéde itt olvasható)

Pánczél Károly a koszorúzás után az MKP pozsonyi székházában Berényi Józseffel és Bárdos Gyuláva folytatott megbeszélést.