Az MKP továbbra is támogatja és kiáll a szlovákiai gazdák azon követelései mellett, amelyek a szlovákiai agrárium és élelmiszertermelés további hanyatlását előidéző problémák megoldására irányulnak.

Ismételten figyelmezteti a szlovák kormányt, hogy a szlovákiai  agráriumban és az élelmiszeriparban kialakult  kedvezőtlen termelési feltételek és viszonyok kialakulásáért felelőséget kell vállalnia és nem ignorálhatja tovább a gazdálkodók és termelők jogos követeléseit, akik immár a termőföldért és megélhetésükért is küzdenek. A szlovák kormány helytelen agrár- és élelmizési politikájának következtében akár veszélyeztetetté is válhat a minőségi élelmiszerellátottság és a hazai élelmiszerbiztonság, hiszen a hazai élelmiszertermékek piaci jelenléte mára katasztrofális, 37 %-os szintre süllyedt. A szakágazat további hanyatlása nem megengedhető a vidék élhető léte és jövője kapcsán. A hazai agrárium és élelmiszertermelő ágazat talpra állításának és fellendítésének legalább olyan gazdasági prioritásokat kell kapnia, amilyeneket külhoni gép- és autóipari ágazatok élveztek az elmúlt évtizedben.

Az MKP továbbá rámutat arra, hogy azonnali rendszerszintű szakmai intézkedésekre van szükség a szlovákiai agrárium és élelmiszeripar felzárkóztatására és konkurenciaképességének növelésére a V4-ek és az EU-n belül is.

Mindezek függvényében az MKP üdvözli és támogatja a szlovákiai gazdák újabb érdekérvényesítési megmozdulását.

Varga Péter,
az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke