Menyhárt József egy bejegyzést tett közzé.

Magyaroktól lop​ták, botrányosan újítanák fel

Az elmúlt napokban tört ki a botrány a főváros melletti oroszvári kastély felújítása kapcsán. Drágán, 76 millióért, versenyeztetés nélkül, gagyi módon – az interneten keringő vizualizációkon röhög fél Szlovákia.

Van az esetnek egy másik, a szlovák sajtóban ritkán szereplő vonzata is. Nevezetesen, hogy az oroszvári kastélyt a szlovák állam ellopta jogos tulajdonosától, a magyar bencés rendtől. A kastélyt ugyanis az eredeti tulajdonos, Lónyay Elemér gróf özvegye, az 1945-ben elhunyt Stefánia belga hercegnő végrendeletében a bencéseknek adta.
A csehszlovák állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva kobozta el az ingatlant, ami nem csak a kollektív bűnösség elve miatt botrányos, hanem azért is, mert Oroszvár a két világháború között, amikor a dekrétum szerint az összes magyar Csehszlovákia szétverésén dolgozott (amit végül a szlovákok vertek szét Tisóval az élen), még a Magyar Királyság területén feküdt. Oroszvárt a két szomszédos községgel ugyanis csak az 1947-es párizsi békeszerződés értelmében csatolták Csehszlovákiához, vagyis a korábbi tulajdonos nem volt csehszlovákiai magyar, logikusan nem kellene, hogy az amúgy diszkriminatív dekrétumok sújtsák.
Nem csak a kastély felújítása botrányos, hanem az, ahogy a szlovák állam elvette az ingatlant, a szlovák bíróságok pedig képtelenek voltak igazságot szolgáltatni a jogos tulajdonosnak.
Ilyenkor is fel kell tenni a kérdést: jogállamban élünk?