Kvarda Józsefet a nemzet és a közösség érdekében végzett tevékenységéért tüntette ki Magyarország köztársasági elnöke, Áder János.

Augusztus 20-a alkalmából Pozsonyban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztet Ardamica Ferenc és Kvarda József, a Magyar Arany Érdemkeresztet B. Kovács István és Pék Zoltán, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet Banyák István vehette át. A nemzet és a közösség érdekében végzett tevékenységet elismerve magyar állami kitüntetéseket adott át az államünnep alkalmából Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete 2012. augusztus 20-án öt felvidéki közéleti személyiségnek.

Balogh Csaba nagykövet a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy öt olyan embernek adhatták át ezeket a kitüntetéseket, akik ugyan az élet különböző területein dolgoznak, ám munkájuk és a hozzájuk hasonlók tevékenysége nélkül nemigen hallhatnánk magyar szót a Kárpát-medencében. A rangos kitüntetést átvevőknek Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja is gratulált.

Kvarda Józsefet a nemzet és a közösség érdekében végzett tevékenységéért tüntette ki Magyarország köztársasági elnöke, Áder János. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztet Balogh Csabától, Magyarország szlovákiai nagykövetétől vette át, Pozsonyban.

Kvarda József 1949-ben született, Somorján érettségizett, majd a Pozsonyi Komensky Egyetem Bölcsészkarán kultúra-elméletet tanult és kultúrszociológusként doktorált. Az 1994. január 8-i komáromi nagygyűlés (a magyar választott képviselők és polgármesterek országos nagygyűlése) aktív szervezője és résztvevője volt. A Somorjai Körzeti Hivatal vezetői posztjáról a nagygyűlés után politikai okok miatt leváltották. Négy választási cikluson keresztül volt a Felső-Csallóközi Csenke kisközség polgármestere. A politikai pályafutását az Együttélésben kezdte, majd az 1998-as pártegyesítést követően az MKP-ban tevékenykedett. Volt parlamenti képviselő és kulturális államtitkár is. A Magyar Koalíciónak a Szlovákia területi és közigazgatási felosztásáról szóló törvényjavaslatának kidolgozójaként is megismertük. Elsősorban szervezési, közigazgatási és önkormányzati problémákkal foglalkozik. 2005-től Nagyszombat megye alelnöke.

Gratulálunk Kvarda Józsefnek.