Bősön csallóközi polgármesterek találkoztak, hogy egy önkormányzati társulás megalapításáról tárgyaljanak, amely a hivatali magyar nyelvhasználat biztosításában háttérintézményként működne. A települések összefogásával a törvényben kötelességként előírt és lehetőségként megfogalmazott rendelkezések maradéktalan teljesítését kívánják elérni, mivel az állam a kisebbségi nyelvhasználatnak sem szakmai, sem pénzügyi hátterét nem biztosítja.

Az utóbbi években készült hivatalos és civil felmérések alapján is megállapíthatjuk, hogy a magyar nyelvhasználat vonatkozásában - főleg az írásbeli ügyintézés területén – még a szűkre szabott törvényi előírások sem tudnak teljes mértékben érvényesülni. A hivatali nyelvhasználathoz ugyanis szükséges az egységes terminológia folyamatos kialakítása és a kétnyelvű dokumentumok, iratok elkészítéséhez szükséges szakmai ismeretek megléte az ügyintézők részéről. 

A csatlakozó települések számára az önkormányzati társulás keretében működő terminológiai bizottság és fordítóiroda biztosítja majd a fordítások gyors és magas szakmai színvonalon történő elkészítését. Hosszú távú működésével a hivatali magyar nyelvhasználat szakmai hátterét lehet megteremteni és az önkormányzatok összefogása pénzügyi szempontból is hatékonyabb megoldást jelent. A tervek szerint hamarosan megalakuló Lingua Civis önkormányzati társulás a jövőben minden csatlakozni kívánó magyarlakta település számára nyitva áll majd. 

A találkozót Fenes Iván, Bős polgármestere és Menyhárt József, az MKP elnöke hívta össze, akik csatlakozásra buzdították a polgármestereket. Mindketten hangsúlyozták, hogy olyan közös ügyről van szó, amely pártállásra való tekintet nélkül mindannyiunk számára fontos. A társulás alapító okmányainak tervezetét és az alapítással kapcsolatos tudnivalókat Horony Ákos jogi szakértő, a dunaszerdahelyi önkormányzat nyelvhasználati bizottságának elnöke ismertette a polgármesterekkel. 

Az MKP sajtóosztálya