Nagy József, a Most-Híd párt európai parlamenti képviselője ma közleményt adott ki, amelyben reagál pártjának a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez való "ellentmondásos" viszonyulására. Az MKP nem kíván a képviselő támadó stílusában válaszolni, kizárólag a tényeket rögzíti.

Nagy József téved: az aláírásokat nem az Európai Bizottság gyűjti, hanem az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) összeurópai civil szervezet tagszervezetei (pl. MKP) és bárki/bármi más, aki/ami csatlakozik hozzá (egyének, civil szervezetek, pártok). Az aláírásgyűjtés minden EU-s tagállamban augusztusban vagy szeptemberben indult el. Szlovákiában eddig az MKP és szlovákiai magyar, ruszin, német, cseh civil szervezetek csatlakoztak az aláírásgyűjtéshez. 

A tények makacs dolgok: a Most-Híd eddig semmi jelét nem adta annak, hogy támogatná ezt a történelmi jelentőségű  kezdeményezést. Bár az európai kisebbségeket képviselő szervezetek (köztük az MKP) számára eddig is furcsa volt, hogy a Most-Híd párt mind szavakban, mind tettekben passzív maradt, az MKP mégsem fogalmazott meg ez irányban bírálatot. Az viszont már megengedhetetlen és túlmegy minden erkölcsi határon, hogy a Most-Híd a minisztere által részt vesz e létfontosságú kezdeményezés bírósági úton való ellehetetlenítésében. Úgy tűnik, hogy Nagy József saját pártja eddigi passzív, sőt ellenséges megnyilvánulásait úgy próbálja meg elfedni, hogy csupán szavakban megnyilvánuló  és kissé megkésett  támogatását fejezi ki, illetve az MKP eddigi erőfeszítéseit pocskondiázza.

Az európai kisebbségek és az MKP számára viszont csak egy dolog a fontos: a kisebbségvédelmi kezdeményezés sikere. 

A szavak helyett konkrét tettekre van szükség. Éppen ezért arra kérjük Nagy József európai parlamenti képviselőt, hogy a Most-Híd állítólagos támogató hozzáállásával összhangban, próbálja meg elérni, hogy:

1. Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter vonja vissza a Minority SafePack elleni bírósági beadványát,
2.  a Most-Híd saját aláírásgyűjtéssel járuljon hozzá e történelmi jelentőségű kezdeményezés sikeréhez. 

Az MKP sajtóosztálya