Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, egykori külügyi államtitkár pénteken, július 14-én a Gombaszögi Nyári Tábor előadójaként Mózes Szabolcs kérdéseire válaszolt a „Trumplik a politikában” c. fórumban.

Berényi József elmondása szerint az, hogy egy program keretén belül Amerikában családoknál laktak, nagyobb betekintést engedett számukra a politikába, mint az, hogy egy éven át ott tanulhatott. „Amerikában teljesen más a két partvidék és Közép-Amerika. Amíg a két partvidék Amerikája valóban egyfajta neoliberális világ, addig Közép-Amerika nagyon konzervatív, sőt ultrakonzervatív, és kész csoda, hogy a kettő működik” – fogalmazott Berényi József. Véleménye szerint Közép-Amerika lakossága megszervezte önmagát, s valahol fellázadt az ellen, ami nem az ő Amerikája volt. Trumpnak sikerült „eladnia” magát, benne találták meg a saját Amerikájukat az emberek.

Az előadó arra intett mindenkit, hogy óvatosan bánjunk azon információkkal, amelyek alapján a mai Amerikát láttatják velünk, mivel nem biztos, hogy azt közvetítik, ami a helyszínen valóban látható és tapasztalható. „A médián keresztül Trump nem egy szerethető figura. Nagyon pontosan kiválasztják azokat a pillanatokat, amikor mutogat, csücsörít, amikor kioktat, de ő sem mindig ilyen. Viszont mi ezt kapjuk belőle, és ezért álltunk értetlenül a jelenség előtt, hogy miként tudott nyerni ez az unszimpatikus fickó, amikor korábban itt volt egy szimpatikus házaspár. Tehát óvatosan bánjunk a média által tálalt  Amerikával, ami a valóságban nem feltétlenül ugyanúgy jelenik meg, mint ahogy azt mi a médián keresztül látjuk” – fejtette ki Berényi József. (forrás: Felvidék.ma, BB)