A szlovák törvényhozás ezen a héten hagyta jóvá azt az alkotmánymódosítást, amely a termőföld védelmét célozza. Az alkotmánymódosító törvényjavaslatot ugyan a Szlovák Nemzeti Párt terjesztette be, de maga az ötlet nem a párt műhelyében született. Az elmúlt években ugyanis több agrár érdekvédelmi szervezet jelezte: a termőföldet nem áruként, hanem nemzeti kincsként kell kezelni. Magyarországi vagy lengyel példa alapján akár alkotmánymódosítást kieszközölve gátat vetni a spekulatív földszerzéseknek. Jelenleg a mintegy két és fél millió hektár mezőgazdasági földterületből akár kétszázezer hektárnyi is lehet idegen befektetők kezében. Pontos adatokkal azonban senki sem tud szolgálni, mivel a földeket általában Szlovákiában bejegyzett társaságok vásárolják fel, amelyek csak kiszolgálják a külföldi, főként dán, holland, osztrák, orosz és kínai érdekeltségű vállalkozói csoportokat.

A termőföld hazai védelmével kapcsolatosan egy alapvető kérdést is tisztáznia kellene a szlovákiai törvényhozásnak, mégpedig az állami kezelésben lévő földek kérdését. A Szlovák Földalap kezelésében lévő földekkel kapcsolatban az elmúlt években számtalan korrupciógyanús ügyre került fény, a földek láthatatlan csereberéje, az ezt követő drága állami kivásárlások (pl. az autópályák vagy ipari parkok esetében) felvetik az alapkérdést: miért nem kerülnek ezek a földek a települési önkormányzatok kezelésébe? Élesen meg kell fogalmaznunk, hogy a szántóföldek védelme mellett a telekmutyit meg kell állítani, átláthatóvá kell tenni az állami kivásárlásokat és ki kell küszöbölni a hatalmi visszaélések lehetőségét. Sajnos ebben a tekintetben vannak aggályaink, hiszen  erőteljes árnyék vetődik egyes politikusokra a földek eladásával kapcsolatosan, akik viszont éppen a törvényhozás aktív szereplői.

A jelenlegi alkotmánymódosítás egyik fő civil szervezője az a Vidéki Platform volt, amely több kisebb érdekvédelmi csoportot képvisel az agrárium és élelmiszeripar területéről, köztük a felvidéki magyar Gazda Polgári Társulást. A kezdeményezést természetesen támogatta a dunaszerdahelyi székhelyű Szlovák Agrárkamara és a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara is.

Ha kissé megkésett is, pozitívan értékelhetjük a termőföld alkotmányos védelmét. Hogy menyire lesz hatékony és mennyire fogja szolgálni a szántó-vető gazda érdekeit, az természetesen a további törvényalkotáson és Brüsszel álláspontján is múlhat, hiszen ami szlovákiai érdek, nem biztos, hogy egyben uniós érdek is, ahogy azt már többször tapasztalhattuk.

Varga Péter,
az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke