Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke volt a stúdióvendége a Pátria Rádió Délidő című műsora legutóbbi adásának. A 2016. június 11-én megválasztott pártelnök a nyár elején terveiről, elképzeléseiről már szólt a műsorban, akkor megígérte, 100 nap után, ha hívják, visszajön, és a történésekről is tájékoztat. Most erre is sor került.

Miklósi Péter, a Délidő műsorvezetője a beszélgetés elején emlékeztetett Menyhárt József egyetemi tanári hivatására és újonnan megválasztott közéleti tisztségére. „Azzal, hogy az MKP elnöke lettem, nem adtam fel tanári pályámat, bár most már kevesebbet tanítok Nyitrán. A tanári pálya aktív kapcsolatot jelent a fiatalabb nemzedékkel, ez segít egy pártelnöknek. Mindig a fiatal generáció az, amelyik az újítást hozza” – fűzte hozzá a felvezető témához Menyhárt József.

Az elmúlt 100 nap legfontosabb történései között az MKP új elnöke szólt arról, hogy járt a magyarok által lakott járásokban, aktív tapasztalatot szerzett a régióinkat sújtó problémákról. Több szabadegyetemre kapott meghívást (Gömbaszög, Martos, Tusványos), amelyeken diákok folytatott véleménycserét. Az MKP Országos Tanácsa megtartotta alakuló ülését, ezen több olyan pontot is elfogadtak, melyek szerepeltek pártelnöki programjában. Ezek között említette a magyar–magyar párbeszéd megkezdésének fontosságát (konkrétan a Magyar Érdekképviseleti és Egyeztető Tanács mihamarabbi összehívását), az MKP Alapszabályának frissítését, és a magyarok által lakott felvidéki terület kisrégiókra való bontását. „A régiókban erővel, tenni akarással találkoztam. Példának említhetem Gömört, ahol a polgári körök mintájára olyan kezdeményezés indult, amely képes összehozni a közösségben tevékeny embereket - legyenek azok motorosok, cserkészek, vagy különböző hagyományőrző klubok tagjai” – mondta Menyhárt József, aki szerint ez kitörési pont és lehetőség lehet más régiókban is. Elmondta, az MKP kommunikációja változott, nyitottak a médiák felé is. Úgy gondolja, egy pártnak nem az a feladata, hogy különböző sajtótermékekkel hadakozzon, hanem hogy programját, nézeteit minél szélesebb körben népszerűsítse. Az MKP ezt teszi a rendszeresen folyó és aktuális témákkal foglalkozó szakmai sajtótájékoztatóin is. A pártelnök hangsúlyozta, hogy ezek csupán az első lépések, még tágabb spektrumban kell nyitni, láttatni és érzékeltetni, hogy az MKP-nak van véleménye, ezek mellett szól és cselekszik.

Műsorvezetői kérdésre Menyhárt József visszatekintett a választásokra is. Úgy látja, a kampányban nem csak a pártot mozgatták meg, jelentős mértékben ott volt a civil szféra is, a kampány pedig a választásokkal nem zárult le. „A közösségben lévő erőt kell kamatoztatnunk” – hangsúlyozta. Fontos feladatként tekint az alapszervezeteknek az elöregedéssel szembeni megerősítésére is. Nincs sok idő, hiszen jövőre megyei választások lesznek. A több mint 100 ezer MKP-választóra stabil bázisként tekintenek, amely felé kötelezettségeik vannak. Ugyanakkor ott van körülbelül 130 ezer felvidéki magyar, aki nem ment el szavazni. „Meg kell szólítani őket, friss kommunikációval, kihasználva a közösségi hálókat is” – mondta. Tudatosítani kell azt is, ha a választó passzív, az nem az ő hibája, hanem a politikumé!

A beszélgetés során számos aktuális téma felmerült, többek között a Híddal való kommunikáció is. Az MKP bízik abban, hogy a Magyar Érdekképviseleti és Egyeztető Tanács ülésén még ősszel erre hivatalos keretek között is sor kerülhet. A számok, köztük a népszámlálási eredmények és a felvidéki magyarság 110 ezres fogyása is azt üzenik, szükség van a párbeszédre.

Menyhárt József emlékeztetett egy bibliai idézetre is, miszerint mindennek megvan a maga ideje. Úgy gondolja, most a bátor lépések ideje jött el.

O.N.

Az adás hangfelvétele elérhető a Pátria Rádió hangtárában, itt: http://www.rtvs.sk/radio/archiv/1185/530914