A Nyitra és Vidéke Célalap 14. alkalommal szervezte meg nyári gyermektáborát 2016. július 18 – 22. között a zoboralji Alsóbodokon. A táborozáson a zoboralji magyar tannyelvű alapiskolát látogató gyermekek vesznek részt. A tábor helyszíne a Zobor-vidék egyetlen magyar középfokú oktatási intézménye, a Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola multifunkciós épülete.

A táborozás alatt a szervezők sokszínű programot biztosítottak a gyermekeknek. A klasszikus tábori foglalkozások – kézműveskedés, játék, számháború és sportversenyek – a gyermekek bejárták az emlékpark területét is. Megtekintették az Összetartozás Emlékművét, a Nyitrai Vas-Turul másolatát, az Esterházy János emlékére készített kálváriát és az épülő kápolnát is, ahol Dr. Molnár Imre Esterházy kutató mesélt nekik gróf Esterházy János életéről és családjáról. A táborozók részt vettek a Generációk Találkozása kulturális fesztivál nyitónapjára szervezett programokon.

A gyermektáborral egy időben zajlott a célalap kézműves tábora is. A résztvevők pedagógusok és civil szervezetek tagjai, akik különféle kézműves foglalkozásokat tanulnak annak érdekében, hogy az óvodai, iskolai foglalkozásokon, különböző rendezvényeken kamatoztathassák tudásukat. Idén 14 résztvevő sajátította el különféle kézműves technikák mellett az arcfestést, valamint a hagyományos zoboralji hímzés alapjait.

A gyermektábor és a kézműves tábor megvalósítását a magyarországi Bethlen Gábor Alap támogatta.