Felvidéki körútja során július 14-én a Nagykürtösi járásba látogatott az Magyar Közösség Pártja elnöke.  Menyhárt József Balík Lászlónak, a párt járási elnökének meghívására érkezett a leszakadozó régiók közé tartozó járásba, ahol a magyarok aránya alig haladja meg a 24 százalékot.

Az MKP Nagykürtösön székelő járási irodájában Menyhárt József élénk érdeklődést tanúsított a térség, s ezen belül is a járási székhely politikai, társadalmi és gazdasági élete, valamint az itt élő magyarság számaránya és helyzete iránt. Balík László aprólékosan tájékoztatta vendégét ennek a nyelvhatárokkal szabadalt régiónak a problémáiról, gondjairól. Látogatásának második állomásán, Kőkesziben Pixiádes László polgármester és Dovicsin József, az MKP helyi szervezetének elnöke fogadta a neves vendéget. Mehnyhárt József a vendéglátóival folytatott baráti hangvételű beszélgetés során átfogó képet kapott ennek az aprófalvas kistérségnek mindennapjairól, sajátos gondjairól, nehézségeiről. A rövid, de hasznos eszmecserén az MKP elnöke egyebek mellett elmondta, fontos feladatának tartja személyesen megismerkedni a kis régiók helyzetével. Belefért az egynapos látogatásba, igaz csak szűkre szabottan, Szklabonyán a Mikszáth Emlékház megtekintése is, ahol Bőhm András gondnok kalauzolta végig a becses látogatót a szépen felújított irodalmi emlékhelyen.

Nagy érdeklődés kísérte Menyhárt József látogatását Lukanényén a kora este kezdődött fórumon, amelyen a párt járási és helyi vezetői, tisztségviselői, valamint polgármesterei vettek részt. Miután az elnök minden jelenlevővel váltott néhány kedves szót, bemutatkozó beszédében egyebek mellett elmondta, sokan úgy gondolják, hogy ilyen és hasonló találkozókon ő fogja majd megmondani a biztosat, neki kell majd megmondani azt, mit kell tenni azért, hogy az MKP továbbmenjen. Nem így van, hiszen térségenként eltérőek a feltételek, ezért elsősorban a helyieknek kell megfogalmazni a hogyan tovább kérdését. Megjegyezte, bár nem mindenütt kerültek új emberek a vezetésbe, de látni kell azt is, hogy jöttek új arcok. Tehát, ahogy fogalmazott, az MKP megújulni szándékozik, tovább dolgozni, ezért csak egy dologról érdemes beszélni, mégpedig a munkáról. A munkáról, amit eddig is végeztünk, és amit ezután is végezni fogunk. Nemcsak pártról beszélünk, hanem közösségről is, és ezen a téren minden településen meg kell találni és szólítani azokat az embereket is, akik teszik a dolgukat, és ezeket az embereket kell a továbbiakban magunk mellé állítani.

Kérdésekre válaszolva Menyhárt József hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy az országos elnökség tagjai ne csak kampány idején vagy falunapokon láttassák magukat és mondjanak buzdító beszédeket, hanem ismerkedjenek a régió problémáival, gondjaival. Mint megjegyezte, feltett szándéka, hogy eljusson minden régióba, és törekszik a folyamatos kapcsolattartásra.  Kitért arra is, hogy lassan már el lehet kezdeni a felkészülést  a jövő évben esedékes megyei választásokra, és már most kell gondolkodni azon, kik azok, akikre majd építeni lehet.

Nemcsak az MKP elnöke, hanem a rendezvény résztvevői is hasznosnak találták a rendezvényt, amelynek mindenképpen lesz folytatása.