A IV. Martosi Szabadegyetem nyitónapján- a hagyományokhoz hűen – tartották a fővédnöki fórumot Kövér László (az Országgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke), Menyhárt József (az MKP elnöke) és Potápi Árpád János (nemzetpolitikai államtitkár) részvételével. A fórumot Gubík László (a Via Nova ICS elnöke) vezette.

Kövér László értékelésében az Európában az elmúlt egy évben "mindent felülíró" migránsválság összefüggéseiről és következményeiről valamint az Európai Unió (EU) lehetséges jövőképeiről beszélt. A házelnök elmondta: a migránsok beáramlását támogató "Wilkommenskultur" céljairól kiderült, hogy annak hátterében nem a munkaerőhiány megoldását célzó igyekezet, hanem Európa kulturális, etnográfiai térképének átalakítása áll, s ez párhuzamban van az Európai Unió központosítását célzó törekvésekkel.  "Ugyanaz az eredője mindkét törekvésnek, a nemzetállamokat és a nemzeteket akarják szétrombolni vele" - jegyezte meg a házelnök, megjegyezve: ezen törekvések célja Európa könnyebb uralhatósága. Hozzátette: Magyarország ezen célok elérésének "az útjába feküdt" és követőkre is talált, amit a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) jelképes kiállása - a határvédelem tekintetében egymásnak nyújtott rendőri segítség is - jelzett.    Megmutatkozott, hogy az unió régi tagországainak politikai elitje egy politikai uniót akar az EU helyén, s amikor erre rá bebizonyosodott, hogy a kelet-európai országok nem akarnak részt venni ebben az "európai nemzetekkel szembeni gonosztettben", előkerült a viták valós tétje, az, hogy milyen irányt vesz Európa. "Milyen irányba menjen Európa, legyen  egy föderalisztikus Brüsszelből irányított centralizált politikai unió (...) vagy pedig egy alapvetően keresztény kulturális közösségre épített népek Európája" - fogalmazott Kövér László.

fv3

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára évértékelőjében a migránskérdésről szólva rámutatott: míg Nyugat Európa országaiban ebben eltér a helyi közvélemény és a kormányok véleménye, addig a külhoni magyar közösségeknél a tömb a szórvány és a diaszpóra is ugyanúgy ítéli meg ezt a kérdést, s az ő véleményük egybecseng a magyar kormány álláspontjával.    A magyar kormány nemzetpolitikájának elmúlt időszakáról szólva az államtitkár úgy értékelte: sok még a feladat, de az eredményes gazdaságpolitikának köszönhetően sikerült elérni, hogy a külhoni magyar közösségek tagjai is sikeres, követendő példaként tekinthetnek Magyarországra. Rámutatott: Hangsúlyozta: a magyar kormány kevés politikát támogat olyan erőteljesen, mint a nemzetpolitikát, amit az is mutat, hogy az erre szánt összeg jövőre ismét jelentősen nő, meghaladja majd a 30 milliárd forintot. Jelezte: a nemzetpolitikai államtitkárság külhoni tematikus évei sorában a jövő évi programot valószínűsíthetően a külhoni magyar családok köré építik majd.

fv2

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a márciusi parlamenti választásokat megelőző időszakot, majd a választások eredményét és a párton belül azután megtartott tisztújítást idézte fel, ezt követően pedig a célkitűzésekről szólt. Kifejtette: politikájukban hangsúlyos szerepet szánnak fiatal generációkra és a családpolitikára, valamint az identitás megőrzésnek is.

“A picike tüzek nagy lánggá kell, hogy összeálljanak” – kezdte mondandóját Menyhárt József. Az MKP elnöke emlékeztetett arra, hogy a választások után sokan azt gondolták, vége lesz a pártnak, de ez nem lett így. Mint elmondta, több felvidéki régiót is meglátogatott az elmúlt időszakban, és azt tapasztalta, “hogy az emberek nem temetni jöttek az MKP-t, hanem éltetni.”

Menyhárt József szerint a felvidéki tudat létezik, amit nem megteremteni kell, hanem akarni. A nemrég lezajlott tisztújítás kapcsán a pártelnök kijelentette, hogy a kongresszuson megalakult egy új csapat, ami nem hagyja veszni az MKP-t. Menyhárt József szólt arról is, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít a regionális tudatnak, “amire építeni kell a jövőben”. “Olyan MKP-t képzelek el, ami nem csak egy párt, hanem egy közösség” – fogalmazott a pártelnök.

(Az MTI tudósítása és a Felvidék.ma beszámolója alapján)

További képek az fb-oldalunkon tekinthetők meg.