A változtatás igényével vágott bele a Via Nova a kétévenként megrendezett kongresszusába hétvégén. Tisztújítás történt, és a szervezeti felépítés is igazodik az új kihívásokhoz.

A kongresszus ellenjelölt nélkül, további két évre elnökké választotta Gubík Lászlót, aki kifejtette, hogy olyan Via Novát akar, amely szakmai kérdések mentén képes tematizálni a közéletet. A szervezet által a parlamenti választáson elért támogatottságot komoly lépésnek nevezte ebbe az irányba. „Felnőtté kell válnia a szervezetünknek. Amin a vezetőségünk és a tagságunk jelentős része egyénileg már átesett, azt le kell képeznie magának a Via Novának is. Már nem csupán lelkesen szórólapozó fiatalokról van szó, hanem szakmai elképzelésekkel bíró, erős egységről. A változás szervezettebb keretek közé helyezi, s ezáltal megerősíti a tevékenységünket, amelynek a szellemisége, a lelke természetesen ugyanaz marad. Mindez a szakmaiság kidomborítását, még tudatosabb közéleti szerepvállalást és arculatfrissítést jelent” – foglalta össze a régi-új elnök. Gubík legvégül focihasonlattal szemléltette a feladatokat: „Ha az MKP a nagycsapat, akkor a Via Nova közéletben ténykedő tagjai lesznek az U21-es csapat, az iskolások pedig a fociakadémia.”

A kongresszus megbízta a vezetőséget, hogy vigye végbe a változtatásokat, amelyek szervezetileg is követik a Via Novában mostanra végbement fejlődést, és hatékonyabbá teszik a működést. Az általános elnökhelyettes Varga Tibor maradt, az elnökségben pedig kisebb változások történtek, hiszen négyen nem jelöltették újra magukat, azonban egyikük, Mészáros Attila, mostantól igazgatóként dolgozik tovább. Új alelnök lett Nagy Dávid, Mag Fodor Enikő és Csonka Ákos, a többiek – Ilko Zoltán, Iván Tamás, Susányi Mária, Cziprusz Zoltán, Pócsik József – továbbra is alelnökként tevékenykednek, és egy-egy szakterületért felelnek a szervezetben.

A Via Nova régiós ifjúsági közösségépítő munkája és rendezvényei mellett az elmúlt időszakban megjelent a komolyabb közéleti és politikai tevékenység. A szervezet a továbbiakban is ragaszkodik az ifjúság támogatásához, ezért mindkét területnek meg kell találni a helyét a jövőben. A fiatalokat, iskolásokat nincs értelme politikával terhelni, hanem meg kell nekik adni minden lehetséges támogatást ahhoz, hogy jól érezzék magukat, és ki tudják bontakoztatni a képességeiket bármiben, amihez jó adottságuk van. Erről fog szólni a jövőben a szervezet ifjúsági része.

Összességében sűrű éve van a Via Novának, hiszen küszöbön áll a IV. Martosi Szabadegyetem, és 2016-ban több téma is erős hangsúlyt kap. Az idei esztendő az önkormányzatiság éve, a visegrádi együttműködés éve és a fiatal vállalkozók éve, ezért mindhárom témában fokozottan jelen lesz a szervezet. Az önkormányzatiság tárgykörében egy ismeretterjesztő kiadvány készül, a V4-es együttműködés, illetve a fiatal vállalkozók támogatása terén pedig egy-egy szakkonferenciát tartanak, valamint erősödik a szakmai együttműködés a Via Nova és az illetékes magyarországi és külföldi partnerek között.

-vianova-

vn1

vn3