Ki fog egy ilyen parlamentben felszólalni kisiskoláinkért? – ez volt az első gondolat, mikor megláttam a felhozatalt. Van itt minden kérem szépen: kilencasszonyos “mintaférj”, nemzeti párt, náci párt, komolytalanok és maradt a végére 7 magyar. Van itt minden, csak magyar iskola nem lesz szeptembertől.

A választások előtt arra buzdítottam, hogy minél több magyart juttassunk be a parlamentbe. Sajnos ez nem jött össze. Sőt, még kevesebb is lett. Ennek bizony megisszuk majd a levét, hiszen 7 ember, bárhogy is próbálkozik, 143 ellen nem fogja tudni képviselni a déli régiókat. Amennyiben nem lesz előrehozott választás újabb 4 szűk esztendő vár majd a felvidéki magyarságra, és akkor még finoman fogalmaztam.

Ezért lett volna fontos, hogy az MKP bejusson. Egyrészt 20 magyar képviselő hatékonyan tudta volna képviselni a térségünket és jelen esetben iskoláinkat is. 20 magyar képviselővel összeállhatott volna a jobb oldali kormány – SNS nélkül. 20 magyar képviselő mindenki életét megkönnyítette volna: a magyarokét, a déli régiók lakosaiét és a józanul gondolkodó szlovákokét, akik elutasítják a nacionalizmus.

Nem lett 20 képviselőnk, csupán 7. Az MKP a természetes fogyás ellenére megtartotta szavazóbázisát, ám a Híd támogatottsága a déli járásokban rohamosan csökken. Látják ezt Pozsonyban is. A Hidat a szlovák szavazatok mentették meg. A nem magyarnak mondható régiókból ugyanis megközelítőleg 60.000 szavazat jött (Zsolna – 6.000, Eperjes – 10.000). A Híd megindult a lejtőn, az MKP nem képes 5% fölé jutni. Ez a valóság, a széthúzás lesz a vesztünk.

Már a választások előtt eljött az idő arra, hogy a közösségi érdek felülírja a pártérdeket. Esélyt csak az összefogás adhat! Ez most már mindennél aktuálisabb. A felvidéki magyarságot az összefogás mentheti meg. Az az összefogás, amit az MKP a választások előtt szorgalmazott és részben megvalósított, csak a fő partner hiányzott. Ennek tudatában kell nekivágni a következő (remélhetőleg nem) 4 évnek. Attól tartok ugyanis, hogy legközelebb már nem lesz magyar a parlamentben.
Ehhez kívánok jó egészséget és köszönöm az 5.542 karikát!

JUDr. Nagy Dávid