Közös nyilatkozatban kéri a szlovák állampolgársági törvény rendelkezéseinek és az azok alapján a felvidéki magyar állampolgárokkal szemben indított eljárásoknak a felfüggesztését a szlovák kormánytól az Emberi Méltóság Tanácsa és az MKP. Az Emberi Méltóság Tanácsa és a szlovákiai magyar párt a magyar állampolgárságukat nyíltan felvállaló felvidéki magyarokkal szemben alkalmazott újabb szlovákiai hatósági zaklatások miatt fordult Robert Fico kormányához.

"Az Emberi Méltóság Tanácsa nevében azt kérjük, hogy a szlovák kormány hagyjon fel a jogfosztottak hatósági zaklatásával és a szlovák állampolgársági törvény alkotmánybírósági elbírálásáig függessze fel a hatósági akciókat" - összegezte a két szervezet közös indítványát Lomnici Zoltán, az EMT elnöke. Rámutatott: Robert Fico számára a közelgő ünnepek alkalmat adhatnának arra, hogy átgondolja, milyen érzés lehet karácsony előtt rendőrségi idézést kapni. Hozzáfűzte: ha indítványuk meghallgattatásra talál, 2013 e vonatkozásban a tolerancia éve lehetne.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke a közös indítvány kapcsán az MTI-nek azt mondta: a magyar állampolgárok ismétlődő beidézése olyan elfogadhatatlan zaklatás a szlovák hatóságok részéről, amely azt mutatja, hogy Robert Fico részéről színjáték az a barátkozó hangnem, amelyet az elmúlt hónapok során a két ország miniszterelnökeinek találkozóin tapasztalni lehetett. "Robert Fico úgy tűnik, nem veszi komolyan a közeledést, hiszen a szlovák kormány még mindig külön mércét alkalmaz a szlovákiai magyarok és a magyarországi szlovákok esetében, amit az egyiknek megenged, azt a másiknak tiltja" - szögezte le Berényi József utalva arra, hogy míg a felvidéki magyar állampolgárokat megfosztják szlovák állampolgárságuktól a külföldön élő, szlovák állampolgárságot szerzett szlovákokkal szemben senki sem alkalmaz ilyen intézkedést és azok a szlovákiai választásokon is részt vehetnek.

Az intézkedések felfüggesztését célzó konkrét javaslatot azt követően fogalmazta meg a két szervezet, hogy a szlovák rendőrség "szóbeli egyeztetés" okán a mai napra ismét beidézett három felvidéki magyar állampolgárt, mivel azok több egymást követő alkalommal is megtagadták személyi okmányaik beszolgáltatását. A szlovák hatóságok a 2010-ben, az előző Fico kabinet idején elfogadott szlovák állampolgársági törvényre és vonatkozó szabályozásaira hivatkozva követelik az érintettektől személyi okmányaik leadását.

Tavaly szeptemberben a pozsonyi parlament 30 képviselője fordult közös beadvánnyal a Kassán székelő alkotmánybírósághoz, a szlovák állampolgársági törvény hatályon kívül helyezését kérve. A beadványról egyelőre nem hozott döntést a testület.

(MTI)