Néhány hónapja megalakult a Szlovák Köztársaság Költségvetési Felelősségének Tanácsa. Első ízben hallatta hangját, amikor a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban kongatta meg a vészharangot. Kinyilvánította, hogy a kormány által elfogadott intézkedések jövőre nem fogják feltétlenül azt eredményezni, hogy az államháztartás hiánya az össztermék 3 százaléka alá csökken. Nagy a kockázata az államháztartás megnövelt hiányának, ugyanezt erősítette meg néhány napja az Európai Bizottság. Újabb intézkedések elfogadására sarkallták a kormányt.

Megerősítést nyert ezzel a Magyar Közösség Pártja huzamosabb ideje hangoztatott szakmai véleménye a jövő évi állami költségvetésről, a költségvetés kockázatairól és a tarthatatlan hiánycélról. Annak ellenére, hogy jövőre a kormány alaposan megnöveli az adó- és járulékterheket, az államháztartás alakulása kedvezőtlen lesz, tarthatatlan lesz a 3 százalékos hiánycél. A jövő évre jóváhagyott kormánycsomag döntő része az iparosok, kis- és közepes vállalkozók, valamint a középosztály vállára helyez újabb terheket, vagyis azokat terheli meg fokozottan, akiktől a gazdaság felpörgetését, újabb munkahelyek létrehozását várnánk.

Teljesen elhibázott a kormány jövő évre beharangozott gazdaságpolitikája, a kormány intézkedéscsomagja alaposan célt téveszt. A Magyar Közösség Pártja mellett tehát megerősítették ezt a Költségvetés Felelősségének Tanácsa, az Európai Bizottság, valamint az ellenzéki parlamenti pártok is. Nem lesz elégséges a jövő évi kockázatok fedezésére létrehozott kockázati alap sem. A Magyar Közösség Pártja azt javasolja, hogy az alap összegét növeljék meg a kormány által jóváhagyott összeg duplájára, optimális esetben az összeg háromszorosára. A gazdaság alakulása miatt sajnos ezzel sem biztos, hogy tartható lesz az Európai Unió és a polgárok, a lakosság irányában a kormány által felvállalt hiánycél. A mi célunk pedig az, hogy ne növekedjen meg számottevően az államadósság.

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke