A község polgárai az óév utolsó keddjén Petőfi Sándorra emlékeztek. A koszorúzási ünnepségre a községi hivatal előtti téren lévő Lipcsey György szobrászművész alkotásánál került sor.

Nyárasd Község Önkormányzata immár hagyományos módon minden évben a nemzeti hős születésnapjának évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget szervez. A megemlékezésen elsőként Hakszer Mária gyönyörű versmondását, majd Nagy Mária szívbemarkoló szavalatát hallották a jelenlévők. A Nyárasdi Népdalkör énekkel gazdagította az eseményt. Ünnepi beszédet Karaffa Attila, az MKP dunaszerdahelyi járási elnökség tagja; ill. a Pázmaneum Polgári Társulás ügyvezető elnöke mondott, aki beszélt Petőfi Sándor életútjáról és összefoglalta, hogy ki is volt ő: márciusi ifjak vezére, március 15-e egyik hőse, majd az 1848/49-es szabadságküzdelem mártírja, aki a nemzeti legendárium egyik központi alakjává vált. „Számunkra azonban, Petőfi szelleme és nemzetéhez való ragaszkodása kell, hogy világítson, mint fáklya a felvidéki félhomályban.”- hangsúlyozta az ügyvezető elnök. Karaffa Attila hangot adott a következő gondolatainak is:„Nekünk kései utódainak is üzent a költő: sosem szabad lebecsülni és megvetni a nép fiait, azokkal együtt kell cselekedni, hiszen csak közösen érhetjük el céljainkat!”. Az ünnepi szónok beszéde végén azt is kiemelte, hogy Nyárasd polgárai az elöljárókkal együtt ápolják a magyar kultúrát a községben. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Harmati Zsolt, Magyarország pozsonyi nagykövetségének tanácsosa is.
“A néppel tűzön-vízen át!” Tisztelet Petőfi Sándor emlékének. Nyárasd lakossága, önkormányzata, Csemadok helyi szervezete 1995. márc. 19.: olvasható e felirat azon az emlékműn, amelynél Dr. Harmati Zsolt, Karaffa Attila, Nyárasd Község Önkormányzata és a helyi szervezetek, valamint intézmények vezetői az emlékezés és tisztelet koszorúit elhelyezték. A koszorúzási ünnepséget a nánai színjátszó csoport Theater Mucsa című vígjátéka követte a helyi kultúrházban.

Laky Erzsébet