Az alábbiakban a Csallóköz hetilap 2015. november 25-én megjelent számában Hájos Zoltánnal, Dunaszerdahely polgármesterével készült interjút olvashatják.

Korábban sokkal előkelőbb helyet foglalt el a választási listán. Minek köszönhető ez a mostani pozíció?

A nyomtatott sajtóban már én is olvastam, hogy polgármesterként csak a százhuszadik helyet kaptam. Én helyesbítenék, nem kaptam, hanem kértem. Az évek elteltével bölcsebb lesz az ember. 2009-től vezetem Dunaszerdahely városát és ugyancsak hat éve vagyok megyei képviselő. Arra jutottam, hogy amennyiben egy személy felelősségteljesen végzi a munkáját, akkor egyszerre nem tud ennél több tevékenységet megfelelő módon ellátni.

A helyi és a megyei munka kiegészíti egymást, így válik kerekké a történet. Éppen ezért töprengtem el azon, hogy bekapcsolódjam-e a parlamenti munkába, amely teljesen más munkamenetet követel. Hiszem azt, hogy ott is meg tudnám állni a helyem, de mérlegeltem, ha felvállalom a törvényhozási kihívást, akkor valamit le kell adnom.

Ebből kifolyólag döntöttem úgy, hogy úgy tudom legjobban támogatni az MKP politikáját, ha rajta vagyok a választási listán, de nem befutó pozícióban.

Ettől függetlenül részt fog venni a kampányban?

A Magyar Közösség Pártja politikáját valósítom meg helyi szinten is, így természetesen részt fogok venni a párt ilyen jellegű tevékenységében. Az MKP ugyanis az egyetlen olyan magyar párt, amely a közösségünk érdekeit képviseli úgy helyi, mint megyei szinten és bízom benne, hogy a jövő évtől a parlamentben is.

Hozzátenném, számomra nagyon szimpatikus azon országoknak a jogrendje, amely kimondottan szétválasztja a közjogi funkciókat, tehát a parlament tagja nem lehet megyei képviselő vagy polgármester. Ilyen módon ugyanis biztosított, hogy a megválasztott politikus az adott feladatára tud koncentrálni és az egyik munka sem megy a másik rovására.

Az MKP listájára tekintve az első húsz helyen négy politikus található a járásból: Menyhárt József az MKP járási elnöke, Nagyszombat Megye képviselője, A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere, az MKP oktatási és kulturális alelnöke, Karaffa Attila városi képviselő és Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, az MKP önkormányzati és közigazgatási alelnöke.

Már az Ön által említett tény is egyértelművé teszi, az MKP számára fontos a Dunaszerdahelyi járás, amely a legnagyobb számú magyar közösség Felvidéken. Úgy gondolom, a lista teljesen demokratikusan alakult ki, a jelöltek a járási konferencián keresztül kerültek megmérettetésre, majd az országos tanács fogadta el a listát.

Az első húszban szereplő járási jelöltek eddig is bizonyították rátermettségüket, szakmaiságukhoz nem fér semmi kétség, a sikeres választást esetén megfelelő módon tudják a parlamentben képviselni a régiónkat.

 Mit gondol a lista egészéről, amelyet nyugodtan lehet közösséginek nevezni?

Én azt hiszem, a párt országos elnöksége is ihletet kapott a dunaszerdahelyi önkormányzati választásokból, ahol meghirdettük a polgári összefogás listáját, hiszen nem csak párttagok indultak a választói szavazatokért. A mi elképzelésünk sikeres volt. Úgy gondolom, az országos vezetés is látja, nyitni kell a civil szervezetek felé és nem szabad csak pártban gondolni. Személyesen jónak tartom ezt a nyitást, hiszen a magyar közösség sokkal színesebb, mint csupán a párt szimpatizánsai. A márciusi 5-i választások döntik majd el, mennyire vélekednek hasonlóan a polgárok, de bízom benne, hogy fontosnak tartják, hogy az MKP ott legyen a parlamentben, ezzel megfelelő képviseletet biztosítva a magyar közösségnek.

 

Szerző: Rajkovics Péter