Strana maďarskej komunity (SMK) v Bratislavskej župe v rámci volieb do VÚC bola vždy súčasťou pravicovej koalície. Takto to bude aj tento rok v jesenných župných voľbách, i keď sa zloženie koalície trošku zmenilo. Vytratila sa z nej SDKÚ-DS, ktorá takmer prestala fungovať, a vypadla z nej aj strana Most-Híd z dôvodu, že vymizla dôvera voči nej pre jej členstvo vo vláde, a takto sa stala pre ďalšie zložky koalície neprijateľnou. Preto necelá 4 percentná maďarská komunita v Bratislavskej župe bude nútená prvýkrát v histórii volieb do VÚC rozhodovať o tom, za ktorého maďarského kandidáta dá svoj hlas, čo ľahko môže viesť k tomu, že víťazom sa stane niekto iný, a maďarské záujmy nebude mať kto v krajskej samospráve presadzovať, obhajovať. SMK však na tejto skutočnosti nemôže nič zmeniť, prípadné členstvo Mosta-Híd v koalícii naši partneri kategoricky odmietli. SMK sa nepodarilo dohodnúť s Hídom ani na okresnej úrovni, pre nesplniteľnú požiadavku: strana Most-Híd chcela postaviť svojho kandidáta vo volebnom obvode Senec namiesto súčasnej podpredsedníčky samosprávneho kraja, ktorá vyvíjala úspešnú činnosť počas uplynulých dvoch volebných cyklov. Toto sme, samozrejme, nemohli akceptovať.

SMK ide v tomto roku do župných volieb v rámci širokej koalície, v ktorej budú jej partnermi: SaS, OĽaNO, Nova, OKS, KDH a ZZ (Zmena zdola).

Viac mesiacov trvajúce koaličné rokovania treba po zasadnutí krajskej samosprávy 29. júna 2017 začať takmer odznova, pretože sa zmenili volebné obvody a počet voliteľných kandidátov sa zvýšil zo 44 na 50. Napriek tomu sa zrodila dohoda v pomerne krátkom čase. To však ani zďaleka neznamená, že táto dohoda je výsledkom bezproblémových rokovaní, ba naopak, predchádzali jej tvrdé boje a viaceré – neraz aj boľavé – kompromisy.

SMK sa pustila do série rokovaní ako dôveryhodný partner po úspešnej práci v súčasnom štvorročnom volebnom období a takto si vybojovala výsledok, podľa ktorého v tohtoročných župných voľbách bude mať o dvoch kandidátov viac ako v roku 2013. Tieto miesta sú práve v takých volebných obvodoch, v ktorých žije väčšina príslušníkov maďarskej národnosti. V rámci Bratislavského okresu môžeme stavať po jednom kandidátovi vo Vrakuni, v Podunajských Biskupiciach a v Seneckom okrese sme získali z piatich existujúcich volebných obvodov štyri. Preto v prípade úspešných volieb by mohla mať SMK v krajskej samospráve šesť mandátov.

Tlačový odbor SMK

Na obr.: Gabriella Németh, podpredsedníčka Bratislavskej župy