(Nesvady 24. septembra 2016)

Prvé zasadnutie Republikovej rady Strany maďarskej komunity po III. sneme SMK sa zaoberala najpálčivejšími otázkami spoločenského života.

Republiková rada Strany maďarskej komunity vychádzajúc z drastického ubúdania príslušníkov maďarskej menšiny, ako aj z potreby spoločného zmýšľania, v záujme zachovania našej komunity, iniciuje vytvorenie inštitútu maďarsko-maďarského dialógu v rámci komunity. SMK iniciuje čo najskoršie zvolanie Maďarskej rady pre dohodu a zastupovanie záujmov, a to s účasťou inštitúcií celorepublikovej pôsobnosti a významu.

Republiková rada SMK od vlády a od poslancov NR SR žiada, aby schválili taký rozpočet na budúci rok, ktorý cielene zabezpečí regionálny rozvoj zaostalých regiónov, najmä na juhu a na východe Slovenska. Aby schválili rozpočtové položky v tých kapitolách štátneho rozpočtu, ktoré zabezpečujú regionálny rozvoj, rozvoj infraštruktúry a hospodárstva zaostalých regiónov.

Republiková rada aj naďalej považuje za nedostatočné dodržiavanie a zabezpečenie dodržania práv menšín zo strany vlády. RR SMK aj naďalej presadzuje dodržanie pomeru národností a ich jazyka vo vysielaní, veď je to zákonná povinnosť verejnoprávnej televízie.

Strana maďarskej komunity v oblasti sociálnych vecí je nespokojná s doterajšou činnosťou vlády. Rezort sociálnych vecí sa neustále snaží o prenesenie nových kompetencií na samosprávy, ale ich financovanie už nerieši. Diania v uplynulých týždňoch potvrdzujú, že zákony v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí nie sú účinné, kontrolné mechanizmy nie sú postačujúce, v systéme sú vážne nedostatky.

RR SMK považuje za veľmi dôležité aj ďalšie odborné zmeny, ktorými sa dá garantovať vhodný vývoj učebných kompetencií v materinskom jazyku. Vyjadrujeme podporu štrajkujúcim učiteľom. Dúfame, že učitelia škôl s VJM zdvihnú svoj hlas aj v našich spoločných veciach, aj v špecifických problémoch vzťahujúcich sa na maďarské školy. Očakávame, že Vláda SR vo svojich plánovaných racionalizačných opatreniach, týkajúcich sa financovania škôl, bude aplikovať pozitívnu diskrimináciu. Nech je to prvý krok na ceste vedúcej k samospráve v školstve.

Úspešné medzinárodné partnerstvá, cezhraničná spolupráca a efektívne čerpanie eurofondov sú nevyhnutnými atribútmi v budovaním moderného európskeho priestoru samosprávami, preto Strana maďarskej komunity vyzýva vládu SR k otvoreniu čerpania európskych štrukturálnych a kohéznych fondov pre samosprávy a tým k zmierneniu súčasných alarmujúcich obmedzení v možnostiach čerpania európskych finančných prostriedkov samosprávami. SMK naďalej považuje za dôležité vytvoriť špeciálny štátny fond na podporu krytia spoluúčasti pri čerpaní financií z európskych fondov.

Členovia republikovej rady SMK protestujú v súvislosti s novelou vodného zákona, ktorý spoplatňuje závlahovú vodu, a tým kladie ďalšie finančné zaťaženie na plecia slovenských poľnohospodárov, predovšetkým poľnohospodárskych podnikateľov z juhu Slovenska.
Pre SMK je neprijateľné, že predložený návrh zákona, už prijatý v prvom čítaní, postihuje najmä agrárne odvetvia ako ovocinárstvo a zeleninárstvo, poskytujúce pracovné príležitosti  v južných oblastiach Slovenska, a tým priamo ohrozuje trvalú udržateľnosť týchto odvetví. RR SMK zároveň vyzýva vládu na vytváranie finančného rámca pre poľnohospodárov na zníženie škôd spôsobených jarnými mrazmi.

RR SMK sa naďalej zasadzuje za odmietnutie povinných európskych kvót ohľadom imigrantov, čo svojím podpisom podporilo v petícii SMK osemdesiat tisíc ľudí, a víta iniciatívu maďarskej vlády na vypísanie referenda, v ktorom môžu maďarskí občania vyjadriť svoj názor o povinných kvótach.