V pondelok (7. marca) zasadlo Republikové predsedníctvo Strany maďarskej komunity a hodnotilo výsledky parlamentných volieb. Zároveň sa poďakovalo voličom za hlasy odovzdané SMK. Napriek snaživej práci v rámci volebnej kampane sa strane nepodarilo získať parlamentné zastúpenie. V oblastiach obývaných aj Maďarmi bola volebná účasť nižšia, ako inde. Hlavný dôvod tohto javu vidí SMK v tom, že politika rozdeľovania spôsobuje u určitej časti voličov pasivitu. Odkaz je teda jasný: voliči si chcú vybrať svojich poslancov z jednej spoločnej kandidátnej listiny. V záujme realizácie tohto odkazu je SMK pripravená posadiť sa za rokovací stôl s relevantnými partnermi.

Vo voľbách získalo SMK 5. marca takmer taký istý počet hlasov, ako pred štyrmi rokmi. Zo štatistických údajov vplýva, že najviac hlasov od maďarských voličov dostala práve táto strana. Tento fakt hodnotí SMK ako významný výsledok, dokázala si totiž udržať svoju voličskú základňu. Cíti vážnu zodpovednosť za ďalší osud Maďarov na Slovensku, ako aj celého južného Slovenska. 105 tisíc hlasov ju k tomu zaväzuje. Preto bude pokračovať v úsilí o zachovanie a rozmach komunity, s dôrazom na presadenie spolupráce.

Keďže sa nepodarilo prekročiť prah voliteľnosti, József Berényi, predseda SMK na základe politickej kultúry a čestnosti odstúpil zo svojej funkcie. Predsedníctvo sa poďakovalo za jeho doteraz vykonanú prácu a jeho rozhodnutie vzalo na vedomie. Na základe stanov SMK v tejto chvíli preberá predsednícke činnosti predseda Republikovej rady SMK, László Szigeti. Ďalší členovia republikového predsedníctva v záujme stability a ďalšej plynulej činnosti zostávajú do volebného republikového kongresu vo svojej funkcii.

Predsedníctvo načrtlo úlohy pre najbližšie obdobie: zasadnutie RR SMK vytýčilo na 2. apríla, na tomto zasadnutí bude analyzovať výsledky volieb a na základe návrhu predsedníctva rozhodne o všeobecných voľbách, o zvolaní volebnej republikovej konferencie (navrhovaný dátum je 11. jún). Republikovej konferencii budú predchádzať miestne a okresné volebné zhromaždenia v apríli a v máji.

Republikové predsedníctvo SMK konštatuje, že z hľadiska maďarskej komunity a južného Slovenska priniesli súčasné parlamentné voľby ťažkú situáciu. Prítomnosťou SNS a Kotlebovej strany v Národnej rade SR sa posilnil väčšinový nacionalizmus, okrem toho sa znova znížil počet maďarských poslancov. V takýchto podmienkach sa stáva zastupovanie záujmov maďarskej menšiny mimoriadne ťažkým. Môžeme očakávať, že príliš pestrý parlament spôsobí vypísanie predčasných volieb. Je našou spoločnou zodpovednosťou, aby z týchto volieb už maďarská komunita a južné Slovensko vyšlo silnejšie.

Tlačový odbor SMK