A Csemadok Bényi Alapszervezete második alkalommal rendezte meg azt a népviseletes fesztivált, amelyen idén is több száz hagyományőrző mutatatta be elődeinek népviseletét. A gazdag történelméről ismert Garam menti településen a helyi Csemadok fáklyavivői, a Kocka házaspár évtizedek óta fáradhatatlanul munkálkodnak, a kulturális élet és a hagyományőrzés velük és általuk teljesedik ki. A II. Bényi Népviseleti Fesztivál résztvevői a négy égtáj felől érkezve a falu központjában találkoztak, majd nótaszóval vonultak a szabadtéri színpadhoz, ahol megkezdődött az egyes népviseletek bemutatása. A vendégeket Kocka Katalin és Kocka Gyula köszöntötték, köztük Szigeti Lászlót, az MKP Országos Elnökségének tagját, megyei képviselőt, valamint Bolya Szabolcsot, az MKP járási elnökét, megyeiképviselő-jelöltet.

A népviseletek bemutatása során a kurtaszoknyás falvak gazdagon díszített viselete mellett a Duna mentéről és az Ipoly mentéről érkezett csoportok is színpadra léptek és bemutatták szülőfalujuk viseletvilágát. A viseleteket látva a résztvevők megismerhették azt a sokszínű kulturális örökséget, amely ennek a vidéknek a sajátja, hiszen egy főkötő, egy szoknya, vagy akár a kötény is sok mindenre fényt derít akár korra, családi állapotra vagy szokásokra vonatkozóan. A viseletek bemutatása után népdaloktól volt hangos a bényi kultúrpark, majd néptáncosok lába alatt pattogott a színpad. A fesztivál táncházzal ért véget.

Bolya Szabolcs kifejezte nagyrabecsülését a Kocka házaspárnak, egyben sok sikert kívánt a munkájukhoz, hiszen ők azok, akik Bényben igyekeznek újra "élővé" tenni a hagyományokat. Az MKP járási elnöke örömét fejezte ki, hogy sok fiatal vett részt a fesztiválon, hogy ők is mind inkább érdeklődnek a múlt kincsei iránt, így nem kell attól félni, hogy ez az örökség homályba vész. (mkp_éú)

Címkék: Bény, Bolya Szabolcs ,