Az Európai Bizottság tőke szabad mozgásával foglalkozó főigazgatóságának illetékeseivel tartott a szlovák kárpótlási törvényről szakmai egyeztetést Csóti György, a budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) igazgatója, Korom Ágoston, egyetemi oktató, a téma európai jogi szakértője és Csáky Pál (MKP) felvidéki EP-képviselő Brüsszelben. A találkozón a Bizottságnak átadtak 1144 állampolgári nyilatkozatot, amelyet az év eleje óta a KJI gyűjtött össze és dolgoz fel a kárpótlások ügyében. A jelentkezések azóta is folyamatosan érkeznek.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet képviseletében Csóti György igazgató és Korom Ágoston uniós jogi szakértő kifejtették szakmai és jogi álláspontjukat a Bizottság tavaly szeptemberi kárpótlási törvénnyel kapcsolatban megfogalmazott válaszát illetően. A találkozó során a KJI és az EP-képviselő arra kérték a Bizottságot, hogy vizsgálja meg a szlovák kárpótlási törvény hiányosságaival kapcsolatban felsorakoztatott uniós jogon alapuló érveiket, továbbá az Intézet által összegyűjtött nyilatkozatokat, és a vizsgálat eredményéről minél hamarabb tájékoztassa az érintett feleket.

Csáky Pál a találkozót követően elmondta: „Ilyen magas szinten még sem az Európai Parlament, sem az Európai Bizottság nem foglalkozott a Beneš-dekrétumok negatív hatásaival. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a napokban küldi el a szlovák parlamentnek azt a levelet, amelyben a kitelepítésekkel kapcsolatos bocsánatkérés lehetőségét is felveti. Az EU „kormányaként” működő Bizottság pedig a mostani beadvány nyomán a konkrét kárpótlások kérdésével is foglalkozni fog”.

Csóti György kiemelte: nem állunk meg addig, amíg a Bizottság a szlovák kárpótlási törvénnyel kapcsolatban felvetett kérdésekre nem ad az uniós jog szempontjából teljes mértékben megalapozott választ. Ezt az elvárást fogalmazta meg az Európai Bizottság irányába Korom Ágoston is, aki szerint egyértelmű, hogy amennyiben bizonyíthatóak a jogsértések, a Bizottságnak lépnie kell az ügyben.

Csáky Pál EP-képviselői irodájának közleménye

Címkék: Csáky Pál ,