Október 3-án került sor a IV. Ekeli Öröm Pörkölt Főzőversenyre, amelyen a résztvevőket Török Anikó, az MKP Ekeli Helyi Szervezetének elnöke, járási elnökségi tag köszöntötte. A szervezők hagyományteremtő céllal hívták életre e „gasztronómiai örömködést“, amely immár negyedik alkalommal került sikeres megrendezésre. A csapatok, illetve egyének a főzőverseny két kiegészítő kategóriájában mérethették meg magukat: az „örömmel sütöttem – a legfinomabb sütemény“  és a „legszebb asztal“ kategóriában. Huszonegy sütemény került a zsűri elé, majd kóstolásra a versenyzők és vendégek asztalaira. Maga az Öröm Pörkölt Főzőversenybe 15 csapat jelentkezett be, a helyieken kívül: csallóközaranyosi, komáromi, őrsújfalusi, pogrányi csapatok, és egy osztrák csapat is bemutatta pörköltfőző tudományát.

A zsűrit, melyet hivatásos szakácsok is képviseltek, Križan Norbert és Vajkai Ferenc, valamint a Delta hetilap szerkesztője, Pint Sándor, Böpple Adrianna, a RUPPENTHAL Kft. tulajdonos- ügyvezetője és Zakar Beáta, a TRACON Slovakia, Kft. ügyvezetője alkották. Nem volt könnyű dolguk, hiszen finomabbnál finomabb illatok járták be az ekeli Nappali bár udvarát. A zsűri a kóstolást az ínycsiklandozó 21 sütivel kezdte, ezt követte a terítési kreációk elbírálása, délután pedig a 15 megszámozott tányérba felsorakozott pörköltfinomságok értékelése következett.

A pörköltfőző kategória 1. helyezését végül az Aranyosi Betyárok, a 2. helyet az ekeli Bogrács Riszálók és a  3. helyet Ekel testvérfaluja, Pográny község csapata nyerte el. A szebbnél szebb asztaldíszítések közül a „legszebb asztal“ kategória dobogósai: 1. az őrsújfalusi/ekeli RUPPENTHAL II., 2. az ekeli Tökös Csajok, 3. az ekeli Csámcsogók csapata lett. Az „örömmel sütöttem - legfinomabb - sütemény“ kategória győztesei: 1. az ekeli Poló Aranka kókuszkrémes bebe szelete, 2. a Nagykeszi Csemadok mákos krémese, 3. az ekeli Szabó Anita háromszínű csodája. A kategóriák helyezettjei emléklappal, a dobogósok tárgyi ajándékokkal, valamint Ferencz Tamás-TOM GLASS által készített igényes dekorációs homokfúvású üveg trófeákkal és nem utolsó sorban Baják Szabolcs faragott remekművével lettek gazdagabbak.

Idén először vigaszdíjként a „legvidámabb csapat“ kategóriát is útjára indították a szervezők. A RUPPENTHAL I. csapata „vidámkodott” a legjobban, így a Heineken Slovakia által felajánlott egy hordó sör mellett folytathatták a további mulatozást. Külön dicséret illeti a Nagy Anita és Križan Norbert által vezényelt versenyen kívüli csapatok tagjait, akik a vendégek részére készítették a finom étkeket: bablevest és halászlét és a reggeli megvendégelést. Nagy sikert aratott a házi rétes készítésének fortélyait bemutató program is. Köszönet illeti a szorgos asszonysereget, akik a rétes nyújtásában és a rétes készítésében az egész nap folyamán fáradhatatlanul jeleskedtek, így a vendégek megkóstolhatták a meggyes darás, mákos almás, káposztás réteseket is.

A gyermekek sem unatkoztak, hiszen volt kézműves foglalkozás, ingyenes arcfestés, és még kisvonatjárat is megörvendeztette a kicsiket. E napnak csak győztesei voltak, mivel a részvétellel emberbaráti kapcsolataink, összetartozásunk erősödött. Az egész napos program remek hangulatban zajlott. A rendezvény a zene, forralt bor, a finomra sikeredet pörköltek, édes sütemények, ínycsiklandozó rétesek és sok-sok további ínyencség társaságában a lakszakállasi VaLakik Tánccsoport remek produkciójával, Szvrcsek Antita és Bernáth Tamás hangulatos operett duettje, Imre bácsi prímás hegedűvel kísért nótázása és Banyák Lajos mulatósa mellett a késő esti órákban ért véget. Azzal az ígérettel, hogy jövőre újra találkoznak, várva a régi és új csapatokat, vendégeket. A szervezők: a CSEMADOK, az MKP, a VIA NOVA Ifjúsági Csoport helyi alapszervezetei és az Ekelért Jótékonysági Alap.

Címkék: Ekel,