Az 56. Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepélyt július 4. – 5-én szervezte meg a Csemadok Rozsnyói Területi Választmánya a Csemadok Országos Tanácsának megbízásából.

Az ünnepély július 4-én, pénteken konferenciával kezdődött Rozsnyón, ahol a Csemadok területi választmányainak elnökei, titkárai beszámolót tartottak tevékenységükről, valamint megvitatták terveiket, nehézségeiket, jövőbeni elképzeléseiket.
Másnap, július 5-én a gombaszögi völgyben több mint ezer embert vett részt a színes kulturális programon. Délután a Magyarország legnépszerűbb vásári komédiás társulata, a Vaga Banda szórakoztatta a gyerekeket gólyalábas bemutatójukkal az elefántról. A következő műsorban Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke, a Kurultaj főszervezője, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának munkatársa tartott harcbemutatóval egybekötött előadást. Az előadás a magyarság eredetének, vándorlását, harci viselkedését mutatta be az eddig kevésbé ismert történeti források tükrében. A bemutató keretén belül társai korabeli ruhákba öltözve harcokat mutattak be, majd a nézők között elvegyülve egyes ruhadarabokat, fegyvereket mutattak meg az érdeklődőknek magyarázat kíséretében.

Gömöri ízek utcájában a járás falvainak asszonyai hagyományos ételekkel várták a falatoznivágyókat, többek között babgulyás, palacsinta, hamisfasírt, kalácsok voltak a kínálatban. Mindemellett kirakodóvásár is színesítette a programot.
A Népművészeti Gálaműsorban ünnepi beszédet mondott Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, és felléptek hagyományőző tánc- és énekcsoportok. Többek között a füleki Benko Fruzsina Borbálát, a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny döntősét, a hazai – Mákvirág, Rozmaring, Cházár András Népdalkör és a Krasznahorkaváraljai Férfikar előadását, valamint a Ritka Magyar Folk Band és Korpás Éva, a Komárom és Cirkalom Táncegyüttesek, a Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes és még sok más előadót hallgathattak, tekinthettek meg a résztvevők.
A tombolahúzás előtt Rigó Mónika és Rigó János adtak koncertet és szórakoztatták a közönséget. A technikai átállás után este, Kalapács József – Rudán Joe és az Akusztika lépett színpadra, majd az Attila Fiai Társulat előadásában részleteket hallhattunk nemzeti rockoperáinkból. A koncert után utcabállal zárult az idei ünnepség, a várhosszúréti Labyrynt húzta a talpalávalót. (Felvidék.ma)

Címkék: Rozsnyó, Kultúra